keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kaksi kierrosta

Sankaritar mietti kaikenlaista juostessaan. Tuntui, kuin ajatus kulkisi paremmin, kun keho oli liikkeessä. Jumitus, ajatusten jatkuva ympyrässä kiertäminen, samojen asioiden traumaattinen toisto, hellitti juostessa. Ehkä juuri se veti aina uudelleen lenkkipolulle.

Hetken helpotus oli koukuttavaa.

Viimeisen kahden vuoden aikana oli ollut aikoja, jolloin Sankaritar oli kokenut olevansa kaikkea muuta kuin oman elämänsä hallitsija. Hän oli tuntenut itsensä haaksirikkoiseksi, tuuliajolle unohdetuksi. Hukkuvaksi.

Aluksi hän oli kokenut olevansa olosuhteiden uhri. Myöhemmin hän oli oppinut, että olosuhteille ei voinut mitään, mutta uhriksi ei tarvinnut jäädä. Tapahtui elämässä mitä tahansa, ihminen saattoi itse valita, miten suhtautuisi tapahtuneeseen.

Hän päätti olla Sankaritar.

---

Kello oli kahdeksan. Yksi lapsista, se keskimmäinen, villi nelivuotias, juoksi alasti ympyrää asunnossa: eteinen, olohuone, makuuhuone, eteinen, olohuone. Toiset yhtyivät leikkiin, ensin kaksi ja puolivuotias tyttö, sitten kuusivuotias esikoinen. Kaikki huusivat yhteen ääneen: "Me ei mennä lastentarhaan, me ei mennä lastentarhaan!"

Kohta pitää päästä lähtemään, muuten ilma on liian kuuma tämän päivän pitkälle juoksulle. Työtkin odottavat. 

Olet taas myöhässä niiden kanssa! Ihmiset ajattelevat, ettet tee enää mitään muuta, kuin juokset. Niin, ei ihmekään! Onko tällainen ajankäyttö oikeasti järkevää kolmen lapsen yksinhuoltajalle? Vaiko kenties laiskuutta ja pakoilua? (Helou Syyttäjä, long time no see...) 

Kaksikymmentäkaksi p-i-t-k-ä-ä kilometriä. Miksi hitossa Berliinistä piti tulla joku ihmeen sademetsä juuri sinä päivänä, kun aloitin tämän haasteellisen treenin?!

Sankarittaren mielessä kuiskailevia ääniä oli Syyttäjän, Masentajan ja Marttyyrin lisäksi vielä yksi: Marisija. Marisija oli ennen majaillut Sankarittaren kotona, eikä vain käynyt kylässä kuten nyt. Silloin joskus ammoisina aikoina, kun mieskin asui vielä saman katon alla. Asiat olivat olleet hyvin, mutta Sankaritar oli ollut sankaritar lähinnä marinassa. Oikea marinan mestari.

No niin, nyt se hulivili kiinni, vaatteet päälle, autoon. Jalka toisensa eteen, mars!

---

Kello oli 9:45, kun Sankaritar vihdoin pääsi lenkille. Jo ensimetreillä hän huomasi, ettei tämä ollut hyvä juoksupäivä. Polvissa tuntui. Lonkissakin taas, kuten eilen. Askel oli raskas. Oli hengästynyt olo. Melkein olisi voinut sanoa, että pyörrytti. Mutta se olisi ollut hysteeristä itsensä tutkiskelua.

Ei kai sitä pitänyt ihmetellä, kun ilmankosteus oli melkein 100 % ja lämpöä vajaat 30 astetta. Ponihännästä tippui jatkuvasti hikeä niskaan - ihan kuin olisi käynyt uimassa! Sankaritar ei ollut eläissään hikoillut yhtä paljon.

Hyvän ja huonon juoksupäivän tunnisti noin sadan ensimmäisen metrin sisällä. Huono juoksupäivä ei ollut juuri koskaan syy lopettaa. Olo saattoi nimittäin parantua loppua kohden. Yleensä se oli niin.

Yhden ainoan kerran viimeisen kahden vuoden aikana, Sankaritar oli keskeyttänyt juoksun. Noin puolentoista kilometrin kohdalla. Keho oli laittanut stopin. Kertakaikkisen. Sattui kylkeen ja mahaan. Sattuminen tuntui maitohapoilta, kyljen pistokselta. Mutta sellaiselta, joka ei mennyt millään pois. Mitään muita oireita ei ollut. Ei nuhaa, ei yskää, ei kurkkukipua. Juoksu oli vain mahdotonta ja Sankaritar palasi kotiin. Seuraavan päivänä Sankarittarella todettiin keuhkokuume.

 Ei huvita. Ei huvita. Ei huvita. 

Sankaritar huomasi hokevansa outoa mantraa, josta tuskin olisi apua jäljellä olevilla 18 kilometrillä. Sen hän tiesi itsekin. Onneksi oli hyvää musiikkia mukana. Se vei ajatukset muualle. Hän oli päättänyt juosta tänään perus 10,5 kilometrin lenkkinsä, mutta kahteen kertaan. Se olisi hyvää harjoitusta elokuun lopussa odottavalle puolimaratonille, joka olisi kahden kierroksen lenkki.

Sankaritar tiesi, että kaksi kierrosta oli usein psykologisesti vaikeampi juosta kuin yksi pitkä.

Ja niin oli myös tänään. Jännää oli kuitenkin se, ettei vaikein kierros ollutkaan toinen kierros, kun lihakset olivat väsyneet, vaan ensimmäinen! Mieli tökki, ärsytti, Masentaja kuiskaili kaikenlaista inhottavaa korvaan ja oman suorituksen esteenä oli jatkuva ajatus siitä, että sama matka pitäisi juosta vielä uudelleen.

Toisella kierroksella oli alusta asti voittajafiilis. Pätisikö se muuhunkin elämään kuin juoksuun, Sankaritar mietti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti